Androgen Alopeci

Hårtapets Verden og Behandlingsmulighetene

Hårtap er noe mange av oss frykter. Ikke bare fordi det kan endre vår fysiske fremtoning, men også fordi det kan påvirke vår selvtillit og psykiske velvære. En av de mest utbredte årsakene til hårtap er androgen alopeci, også kjent som androgenetisk alopeci. Denne genetiske tilstanden er kjent for å starte tidlig i livet, og kan derfor utløse betydelig psykisk stress(1).

Hva skjer ved androgen alopeci? Enkelt forklart blir hårveksten redusert, håret blir tynnere, og i noen tilfeller kan det medføre fullstendig hårtap i visse hodebunnsområder(2). Men hva er mekanismene bak dette? La oss dykke dypere.

“Det anslås at rundt 50% av menn og 25% av kvinner vil oppleve androgen alopeci i løpet av livet”

Hårtapets mekanismer: Rollen av Dihydrotestosteron

Vår kropp produserer et hormon kalt dihydrotestosteron (DHT), som er en derivat av testosteron. Hårsekkene i visse områder av hodebunnen blir følsomme for DHT, og det er nettopp denne følsomheten som driver androgen alopeci. DHT påvirker hårsekkene ved å få dem til å krympe og redusere vekstfasen, noe som resulterer i tynnere og kortere hårstrå(3). Over tid vil håret bli stadig tynnere og til slutt stoppe veksten helt.

Androgen Alopeci: Omfang og Konsekvenser

Androgen alopeci er den mest utbredte formen for hårtap. Det anslås at rundt 50% av menn og 25% av kvinner vil oppleve androgen alopeci i løpet av livet(4). Det kan begynne så tidlig som i sen tenårene eller tidlig i 20-årene. Forekomsten av androgen alopeci øker med alderen, og opp til 80% av menn og 50% av kvinner kan oppleve noen grad av hårtap som følge av tilstanden innen de er 70 år(5).

Til tross for at androgen alopeci ikke er en medisinsk skadelig tilstand, kan den ha betydelig innvirkning på psykisk helse og selvtillit. Det er derfor det er så viktig å forstå den og de mulige behandlingsalternativene.

Androgen alopeci er en progressiv type hårtap som har en tendens til å bli mer omfattende jo eldre man blir. Behandling av androgen alopeci innebærer et spekter av alternativer, alt fra farmasøytiske løsninger til mer naturlige, kroppseget baserte metoder.

Behandlinger for Androgen Alopeci: Fra Medisiner til Moderne Metoder

Når det kommer til behandling av androgen alopeci, har vi en rekke alternativer. For det første er det medikamentell behandling.

Medikamentell behandling

Finasterid og minoxidil er to vanlige medikamenter som brukes for å behandle androgen alopeci. Finasterid, en reseptbelagt medisin, hemmer konverteringen av testosteron til DHT, og kan dermed redusere hårtap og stimulere hårve

kst hos noen pasienter(6). Minoxidil er en aktuell løsning som påføres hodebunnen og kan stimulere hårvekst ved å forlenge vekstfasen til hårsekkene(7).

PRP-behandling

En utbredt, naturlig og effektiv behandling er bruk av plateberiket plasma (PRP). I denne behandlingen brukes pasientens eget blod til å stimulere hårvekst og forbedre hårsekkens funksjon(8). PRP er rik på vekstfaktorer og cytokiner som kan bidra til å stimulere hårvekst(9). Ved å bruke pasientens egne celler og kroppens egne reparasjonsmekanismer kan PRP bremse hårtap og forbedre hårvekst. Behandlingen er forbundet med lite ubehag samt få bivirkninger da det ikke innebærer bruk av noen medikamenter (8, 9). Les mer til om behandling av hårtap med PRP her.

Ved å bruke pasientens egne celler og kroppens egne reparasjonsmekanismer kan PRP bremse hårtap og forbedre hårvekst.

Hårtransplantasjon

Hårtransplantasjon er en kirurgisk prosedyre som innebærer å flytte hårsekker fra områder med tettere hårvekst (kalt giverområder) til områder med tynnere hår eller hårtap (kalt mottakerområder)(10). Denne behandlingen kan gi langvarige resultater og kan være en effektiv løsning for personer med mer avansert androgen alopeci(11). PRP anbefales ofte av mange senter som utfører hårtransplantasjoner.

Microneedling

Microneedling er en minimalt invasiv prosedyre som innebærer bruk av små nåler for å lage mikroskopiske punkteringer i huden(12). Dette stimulerer kollagenproduksjon og øker blodtilførselen til hårsekkene, noe som kan forbedre hårveksten(13). Microneedling kan brukes i kombinasjon med andre behandlinger, som PRP, for å øke effektiviteten(14).

Lav-nivå laserterapi (LLLT)

LLLT bruker spesifikke bølgelengder av lys for å stimulere hårvekst ved å øke blodsirkulasjonen og energiproduksjonen i hårsekkene(15). Denne behandlingen er smertefri og ikke-invasiv og kan være en behandlingsmulighet for mild til moderat androgen alopeci(16).

Oppsummering

Androgen alopeci er en progressiv type hårtap som har en tendens til å bli mer omfattende jo eldre man blir. Behandling av androgen alopeci innebærer et spekter av alternativer, alt fra farmasøytiske løsninger til mer naturlige, kroppseget baserte metoder. På den ene enden av spekteret finner vi medikamenter som finasterid og minoxidil, som er klinisk bevist å være effektive, men kan komme med en rekke bivirkninger og krever langvarig bruk.

På den annen side finner vi behandlinger som plateberiket plasma (PRP), som utnytter kroppens egne reparasjonsmekanismer. PRP-behandling har den fordelen at det sjelden forårsaker bivirkninger ettersom det bruker pasientens eget blod. Denne behandlingen kan bidra til å bremse hårtap og fremme hårvekst uten bruk av eksterne stoffer.

Det er viktig å huske at hver behandling har sine egne fordeler og potensielle ulemper, og det beste valget vil være basert på individets spesifikke behov og situasjon.

Referanser:

1. Severi, G., et al. (2003). Androgenetic alopecia in men aged 40-69 years: prevalence and risk factors. The British Journal of Dermatology, 149(6), 1207–1213.

2. Hagenaars, S. P., et al. (2017). Genetic prediction of male pattern baldness. PLoS Genetics, 13(2), e1006594.

3. Inui, S., Itami, S. (2012). Androgen actions on the human hair follicle: perspectives. Experimental Dermatology, 22(3), 168–171.

4. Nyberg, F. (2019). Androgenetic Alopecia

. Endotext [Internet].

5. Cash, T. F. (2001). The psychology of hair loss and its implications for patient care. Clinics in Dermatology, 19(2), 161–167.

6. Rossi, A., et al. (2019). Comparitive effectiveness of finasteride vs Serenoa repens in male androgenetic alopecia: a two-year study. International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 32, 1–5.

7. Dhurat, R., et al. (2019). A randomized evaluator blinded study of effect of microneedling in androgenetic alopecia: A pilot study. International Journal of Trichology, 5(1), 6–11.

8. Gupta, A. K., Carviel, J. (2017). A Mechanistic Model of Platelet-Rich Plasma Treatment for Androgenetic Alopecia. Dermatologic Surgery, 43(12), 1335–1339.

9. Gentile, P., et al. (2017). The effect of platelet-rich plasma in hair regrowth: A randomized placebo-controlled trial. Stem Cells Translational Medicine, 4(11), 1317–1323.

10. Avram, M. R., et al. (2007). The current role of hair transplantation in the treatment of hair loss. Dermatologic Surgery, 33(3), 1–11.

11. Unger, W. (2005). Hair transplantation. American Journal of Clinical Dermatology, 6(5), 301–310.

12. Alster, T. S., Graham, P. M. (2018). Microneedling: a review and practical guide. Dermatologic Surgery, 44(3), 397–404.

13. Dhurat, R., et al. (2019). A randomized evaluator blinded study of effect of microneedling in androgenetic alopecia: A pilot study. International Journal of Trichology, 5(1), 6–11.

14. Dhurat, R., Sukesh, M. (2016). Principles and methods of preparation of platelet-rich plasma: A review and author’s perspective. Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, 7(4), 189–197.

15. Kim, H., et al. (2013). Low-Level Light Therapy for Androgenetic Alopecia: A 24-Week, Randomized, Double-Blind, Sham Device–Controlled Multicenter Trial. Dermatologic Surgery, 39(8), 1177-1183.

16. Afifi, L., et al. (2017). Low-level laser therapy as a treatment for androgenetic alopecia. Lasers in Surgery and Medicine, 49(1), 27-39.

Forrige
Forrige

Aldrende hud: Mekanismene bak dannelse av rynker samt forebygging og behandling

Neste
Neste

Alopecia areata